28 september 2022

Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid (of Digitoegankelijkheid) betekent dat iedereen, óók mensen met een beperking, volledig gebruik kunnen maken van websites en apps.

Iedereen moet gebruik kunnen maken van diensten die via het internet aangeboden worden. Online een paspoort aanvragen, je rijbewijs verlengen, je belastingaangifte indienen, iets kopen in een webwinkel, online vergaderen, online televisie kijken, samen beeldbellen, online een bibliotheekboek reserveren of een maaltijd bestellen: digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen online volledig mee kan doen.

Toegankelijk voor iedereen

Voor iedere websitebezoeker of app-gebruiker is het belangrijk dat websites en apps volledig toegankelijk zijn, want een toegankelijke website of app verhoogt voor iederéén het gebruiksgemak. Maar digitale toegankelijkheid is echt noodzákelijk voor mensen met een visuele beperking, auditieve beperking, verstandelijke beperking, beperkte handfunctie, autisme en beperkte leesvaardigheid. Dit is wat zij nodig hebben om goed gebruik te kunnen maken van een website of app, verschilt per beperking:

  • Blinden, slechtzienden en kleurenblinden: ondersteuning voor voorleessoftware, met toetsenbord kunnen navigeren (i.p.v. met de muis), tekst kunnen vergroten, goed kleurcontrast, alternatieve teksten voor afbeeldingen, lineaire en logische vormgeving.
  • Doven en slechthorenden: ondertiteling of transcriptie bij video, lineaire en logische vormgeving, eenvoudig Nederlands.
  • Mensen met een beperkte handfunctie: met toetsenbord kunnen navigeren of spraaknavigatie, ruimte om invoervelden heen, grote, aanklikbare acties.
  • Mensen met een cognitieve beperking: rustige vormgeving, duidelijke en logische navigatie, eenvoudig Nederlands.
  • Mensen met autisme of dyslexie: rustige vormgeving, eenvoudige en korte zinnen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Het kan zijn dat het digitoegankelijk maken van een oudere website met veel content een forse investering is. Dan is het misschien een goed moment om te overwegen of je deze investering nog in je bestaande website wilt doen, of beter door kunt pakken met een nieuwe website op basis van modernere techniek. 

Benieuwd hoe én of wij je kunnen helpen? Neem dan via onderstaande gegevens contact met ons op:

Telefoonnummer: 046-437 73 11.​​​​​
E-mail: sparren@pp-company.nl