Wat is het verschil tussen POP(3) en IMAP bij e-mail?

09 september 2016

Het ontvangen van e-mail via POP3 (SSL/TLS) gebeurt standaard via poort 995, maar bij IMAP (SSL/TLS) wordt standaard poort 993 gebruikt. Het versturen van e-mailberichten via SMTP gebeurt via poort 587 (optioneel 25 of 465).

Instellen van email

Bij het instellen van onze e-maildiensten in het mailprogramma van jouw keuze kan er gevraagd worden of dit account als POP(3) of als IMAP ingesteld moet worden. Hieronder het verschil tussen beide protocollen:

Met POP (Post Office Protocol) haalt je e-mails door te verbinden met de server. Je mailprogramma haalt deze naar je computer zodat je deze kunt lezen. De berichten staan dan op je computer en niet meer op de server. De meeste programma's bieden wel een mogelijkheid om hier 'een kopie op de server' van achter te laten.

Met IMAP (Internet Message Access Protocol) blijft de e-mail op de server staan. De inhoud van de mailbox is op elke computer, tablet of smartphone precies hetzelfde. Alle ingekomen, gelezen en verzonden mailtjes kunnen overal en altijd worden ingezien omdat ze opgeslagen blijven op de server. Een ander voordeel van IMAP is dat wanneer het gebruikte apparaat kapot gaat, de e-mail nog veilig op de server staat. Bij IMAP wordt in eerste instantie alleen de afzender en de titel van het bericht opgehaald. Pas als je op het bericht klikt wordt het volledige bericht opgehaald van de server, maar tegelijkertijd blijft het bericht ook op de server staan. In feite maakt IMAP een kopie van het bericht op de server en bewaart deze kopie op je computer. Daarnaast houdt je mailprogramma de verbinding met de server open zodat je nieuwe mails direct binnen ziet komen.

Zie ook het bericht: Email instellen